Wat voel je?
In welke stemming ben je?
En hoe uit je dat emotioneel?
Is het één en hetzelfde of net niet?
Het zal er van afhangen in welke stemming je op dit moment bent. Wat is er gebeurd in het afgelopen half uur? Hoe uit je dat? Wat zie je bij jezelf gebeuren en wat zien anderen? En om het nog complexer te maken: is wat je toont wel echt wat je voelt?
Kortom, er is een duidelijk verschil tussen voelen, emotioneel uiten en de stemming waarin je bent.
Ter verduidelijking
Gevoelens worden vaak geassocieerd met fysieke reacties. Terreur kan koude rillingen over je ruggengraat veroorzaken. Liefde kan je zwak in de knieën doen voelen. Als we kijken naar de periode die we nu beleven dan spelen er allerlei gevoelens. Maar welke allemaal? Daarom is die eerste vraag mogelijk al een moeilijke.
Een stemming is een tijdelijke gemoedstoestand. Het is een manier om onszelf te zijn op een bepaald moment en om onszelf te begrijpen. Een stemming kan het resultaat zijn van een aantal emoties die op bepaalde momenten de kop op steken. Ze kan verband houden met fysieke of sociale verandering. Onze stemmingen vertellen ons wat er gebeurt in ons leven. Of ze kunnen ons in staat stellen om uitdagingen of moeilijkere situaties aan te pakken. Als we hiervan vertrekken dan is het logisch dat in de afgelopen weken je stemmingen doorheen de week, of zelfs doorheen de dag flink kunnen wisselen. Dit is perfect normaal. En we gaan er allemaal apart, samen door.
Wat is een emotie dan? wel, ook een emotie is een tijdelijke gemoedstoestand. Maar het is een meer instinctieve, biologische reactie op gebeurtenissen en/of relaties. Emoties zijn interne gevoelens. Ze zijn daarnaast gekoppeld aan lichamelijke sensaties, gewoontes en gedrag. Er zijn er honderden en je ervaart bijna nooit slechts één emotie. Bijvoorbeeld: ben je ongerust (gevoel) dan kan je tegelijk angst voelen en onmacht. Voel je je boos (gevoel) dan roep je misschien, maar net zo goed kan je het uiten door te wenen. Ook al wil je geen van beiden, je hebt het niet onder controle. Anderzijds kan je vanuit boosheid letterlijk ‘bevriezen’ en dicht slaan. BAM alles blank!
Ons model van de wereld
Stemmingen en emoties zijn energievormen. Ze worden beïnvloed door onze gedachten, onze perceptie van de zaken m.a.w. ons model van de wereld. Onze overtuigingen en zelfs onze waarden spelen spelen bovendien ook een rol. Stemmingen, emoties uiten we in hoofdzaak door non-verbale gezicht en lichaamscommunicatie, fysieke reacties en gedrag.
Om goed in ons vel te zitten, is het belangrijk dat we beseffen wat onze stemmingen zijn. Welke gedachten spelen nu? Wat voel ik? Welke emoties zijn er? Emoties passend leren uiten, verhoogt ons emotioneel welzijn. Vaak voelen we ons slecht of schuldig om onze gevoelens. Of om de emoties die we ervaren. Eigenlijk zijn het puur uitdrukkingen van wie we echt zijn, op een bepaald moment in de tijd. Door er niet naar te kijken of ons slecht te voelen, ontlopen we een mooie kans om te leren, te evolueren en te groeien als persoon. Aandacht geven aan onze emoties beschermt ons ook tegen potentiële schade. Luisteren naar je buikgevoel is open staan voor een intuïtieve wijsheid die van binnen in ons komt. Het leren begrijpen van onze emoties geeft ons kracht.
Opportuniteit tot persoonlijke groei
Door fysieke symptomen van bepaalde gevoelens te herkennen, leren we onze gedachten en daden controleren. Door onze emoties te analyseren, passen we logica toe. Dat zet ons op het pad naar positieve groei, van binnen naar buiten. Aandacht geven aan onze gevoelens en hun oorsprong, aan wat we geloven, aan welke invloed dat heeft op onze emoties en stemmingen, helpt uit te vinden wat ons helpt en wat niet. Houden bepaalde gevoelens en bijhorende emoties ons net tegen? Hoe kunnen we het anders aanpakken, een volgende keer? Of ten minste al eens proberen?… Hoe meer we zo naar onze emoties kijken, hoe zelfbewuster we worden. Hoe meer ruimte er komt voor kalmte, rust en positieve groei.
en we gaan samen op pad naar meer inzicht in je emoties, je gevoelens, en meer persoonlijke groei!Finse studie brengt emoties in kaart in het lichaam
Gevoelens worden vaak geassocieerd met fysieke reacties. Een onderzoek uit 2014 heeft specifieke emoties gekoppeld aan fysieke sensaties. Onderzoekers testten emotionele reacties bij honderden proefpersonen en creëerden vervolgens kaarten die locaties in het lichaam identificeerden waar emoties fysieke veranderingen veroorzaken.
De video rechts is gebaseerd op de studie van Finse wetenschappers in 2014 ‘Bodily Maps of Emotions’
Meer over het onderzoek ‘Bodily Maps of Emotions’
Dit onderzoek heeft specifieke emoties gekoppeld aan fysieke sensaties. Onderzoekers testten emotionele reacties bij honderden proefpersonen en creëerden vervolgens kaarten die locaties in het lichaam identificeerden waar emoties fysieke veranderingen veroorzaken. In vijf experimenten kregen deelnemers (n = 701) twee silhouetten van lichamen te zien naast emotionele woorden, verhalen, films of gezichtsuitdrukkingen. Ze werden gevraagd om de lichaamsgebieden te kleuren waarvan ze de activiteit toenamen of afnamen, terwijl ze elke stimulus bekeken.
De studie concludeert dat emotionele gevoelens worden gelinkt met discrete, maar gedeeltelijk overlappende kaarten van lichamelijke sensaties, die de kern zouden kunnen zijn van de emotionele ervaring. Het ontrafelen van de subjectieve lichamelijke gewaarwordingen die verband houden met menselijke emoties, kan ons helpen stemmingsstoornissen zoals depressie en angst beter te begrijpen. https://www.pnas.org/content/111/2/646
* Somatosensoriek laat ons toe om te voelen, aangename gevoelens zowel als pijn of koude, maar ook om te weten wat onze lichaamsdelen ‘eigenlijk aan het doen zijn’. De somatosensorische cortex bevind zich in het voorste deel van ons brein.